Sofia Nilsson

Sofias viktblogg

Sofia Nilsson är en tjej född 1985. VT har tidigare i en rad artiklar följt hennes kamp för att gå ner i vikt. Här bloggar hon om sitt liv.

Känslostyrd

Mina känslor styr verkligen vad jag äter. Börjar fundera på om man skulle börja hos psykolog eller liknande för att bena i sitt inre och kanske på den vägen reda ut sitt känslonät och ätarbeteende. För vägen till viktnedgång känner jag till, vore konstig annars i och med att jag under de senaste 7 åren försökt och även lyckats bitvis.

Jag vägrar fortfarande operation och är fast besluten om att jag ska lyckas.

Det finns en tjej som bloggar under namnet köttbullen som under en ganska lång tid arbetat med just sitt inre och har genom bland annat samtal lyckats få ett hälsosamt tänk med goda viktresultat.  

Jag mår otroligt bra i dagsläget men vet med mig om att känslorna styr suget. Som nu när jag studerar, det blir så lätt att man köper en påse godis som man sitter och småäter halva natten av i ett desperat försök att hålla hjärncellerna vakna för att få ihop den sista delen i skolarbetet.

 

Något som verkligen kan hjälpa mig och som delvis ger mig möjlighet att bena i mina tankar är Itrim och min nya hälsocoach. Jag klickade inte alls med min förra och gick i flera månader med dåligt samvete över att jag ville byta. I stället för att säga att det inte fungerade med henne valde jag att inte gå dit och stack med det huvudet i sanden. Tröttnade på mitt fega beteende och tog tag i det i början av året, nu har jag en ny coach och nya mål satta.

Tyvärr har året börjat ganska dåligt då jag först åkte på en halsfluss som behandlades med antibiotika, några veckor senare fick jag förkylning med feber och efter det tillfrisknandet dröjde det inte många veckor förrän jag insjuknade i halsflussliknandesymtom igen. Det är först nu som jag börjar må bra igen och hoppas innerligt att jag slipper fler bakslag i hälsan. Har sedan årsskiftet tappat 4 kilo i alla fall så går åt rätt håll!

 

Nu fortsätter året, kampen och livet. Visst är det underbart!

Och snart är våren här, i Uppsala har vi haft fantastiskt väder idag och med det promeneras det extra mycket <3

 

Jag närmar mig slutet

Precis gjort storkok linsgryta med indiska smaker. En bit som underlättar min vardag som just nu är fylld till brädden av måsten. Det är faktiska måsten som bara måste blir gjorda och handlar till största delen om skolan. Jag är nu inne på upploppet med 7 veckor kvar innan utbildningen är slut. Dessa veckor är det APL som gäller samtidigt som inlämningsuppgifter och prov ska göras. Eftersom jag fortfarande ligger en bit efter pga av årets sjukdomsdrabbade start så är det ett jäkla tryck att hinna klar med allt innan dessa sju veckor är slut. Kommer inte allt in blir jag underkänd trots att mina tidigare inlämningar varit på hög nivå. Jag känner av i kroppen att stressen börjar bubbla. Jag skalar av så mycket som jag bara kan nu, allt för att överleva dessa 7 veckor och slutligen stå med ett fullständigt slutbetyg. Kan erkänna att det dåliga samvetet i stället gör sig påmind. Det pågår ett känslokrig inom mig men snart är jag i mål och kan då förhoppningsvis njuta och känna mig stolt över min uppoffring.

 

Kanske kommer bloggen bli drabbad, men ska försöka uppdatera så ofta tillfälle ges.

Nu ska jag dyka ner i min etologiska studie om brunbjörnen. Förhoppningsvis hinner jag klart med den idag. Känns i alla fall okej att hålla sig inne då vinden dundrar och regnet piskar utanför fönstret.

 

 

Hur ska detta gå?!

 

Jag har verkligen lyckats fylla upp kalendern denna gång. Vet inte riktigt hur jag ska hinna med allt!

Det jag prioriterar just nu är skolan som slutar 9 juni. Jag har ett flertal uppgifter kvar att lämna in och även några prov som väntar. Tillsammans med allt plugg ska vi påbörja en sju veckors lång APL period vilket tar en massa tid ifrån pluggandet. Ja fy detta stressar mig något enormt då jag verkligen vill ha topp betyg och har därmed svårt att bara slarva och lämna in uppgifterna.

Utöver skolan har jag mitt cykellopp som väntar 13 maj. Jag har hittills cyklat 2,5 mil så vet inte alls hur det kommer att gå. Kommer ha svårt att få till så många fler cykelpass i och med skolan och den väntande APL- perioden, speciellt då första veckorna är i Stockholm vilket innebär några timmars pendling varje dag.

Har även ett flertal hundtävlingar inbokade samt mitt jogginglopp. Utöver allt detta måste jag på något vis försöka hitta ett sommarjobb och där efter jobba.  Ja fy hur ska nu detta går?!

 

Mitt i allt måste jag även tänka på vad jag stoppar i mig. Det känns dock lättare då jag bestämt mig för att satsa på storkok och fylla upp frysen med matlådor. Nu ska jag bara få tid till att göra det där storkoket också.

 

 

En lyckad träningsrunda

Det är inte många veckor kvar innan det är dags för skandisloppet på 8.5 mil. Kanske på tiden att man börjar trampa. Har som ni vet haft en extremt lat vinter. Dock fixade jag den korta rundan på 2,5 mil på under 60 minuter vilket är riktigt bra med tanke på den lata vintern och den bitvis envisa motvinden. Det som tar tid är backarna där jag tappar mycket, så i sommar lär det bli en hel del backträning.

 

Jag vet inte alls om jag hinner få upp kondition och styrka tills Skandisloppet men starta ska jag göra oavsett. Det går ju alltid att bryta om kroppen säger ifrån. Det kändes riktigt härligt att ta sig ut tidigare idag och är vädret bra i morgon blir det nog en runda då också. Är vädret riktigt bra utmanar jag nog och kör varvet på 5 mil, det är ju som sagt inte lång tid kvar innan det är dags att ställa sig vid startlinjen. 

 

Plötsligt beslut

 

Blocket på bilden fick följa med mig hem efter en shoppingtur i lördags.

 

Numer fylls de tomma sidorna på med alla kalorier jag stoppar i mig. Eftersom pulvervarianten inte fungerade eller Itrims andra metoder med handflator hit och dit bestämde jag mig för att börja registrera alla kalorier jag stoppar i mig. Ta kontroll helt enkelt.

 

Det är lättare för mig att välja rätt om jag vet hur mycket kalorier en produkt innehåller. Men för att inte slarva så skriver jag upp allt jag äter, då blir det mer tydligt. Jag har sedan starten i söndags tappat 2 kilo. Det är troligtvis väldigt mycket vätska men det känns ändå härligt att en så liten förändring kan få kroppen at reagera direkt.

Jag har satt ett mål i augusti. Jag är för rädd för att lova mig själv något då vikten åkt upp och ner i så många år nu. Dock börjar jag bli rädd för min hälsa, rädd att övervikten som tidigare år varit väldigt snäll mot min kropp helt plötsligt ska slå bakut och orsaka något allvarligt fel.

Man blir ju inte direkt yngre och leva länge vill jag. Bara upp till mig själv att hålla i och kämpa på. Dock svag för stress som lätt sänker mig tyvärr.

 

Men hittills har allt känts bra och jag hoppas känslan håller i sig!

 

Det kanske kan bli en hurtbulle av mig också

 

Jag har under mina hundpromenader börjat lägga in allt fler löpsteg. Min uthållighet är inget att skryta om och det blir inte många meter åt gången som jag joggar. Dock hoppas jag på att dessa små delar av ansträngningar i slutet ska leda till ökad uthållighet.

För någon dag sedan satte jag upp ett mål att springa en sträcka på ca 400-500 meter utan avbrott. Jag var ganska säker på att jag inte skulle orka hela vägen, vilket i sin tur gav mig ett dåligt utgångsläge.

Men så satte jag av. Efter lite mer än halva biten började det kännas smått ansträngt. Känslan när jag såg målet närma sig samtidigt som jag hade ork kvar var helt fantastisk. När jag väl gick i mål stod jag i ett rus av lycka - jag fixade det!

Nu är mitt mål att jogga den där biten och för varje gång öka på längden tills jag slutligen orkar springa några kilometer utan avbrott. Vilken dröm!

 

En före detta Västerviksbo som i grund och botten kommer ifrån Eskilstuna men som idag är bosatt i Uppsala tillsammans med sambo och en drös fyrbenta vänner. Största intresset är djur men träning, inredning, shopping, fotografering, utflykter och spontana äventyr är annat som förgyller mitt liv. 

KONTAKT: sofia_nilsson@live.se
  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar