Logga in
Logga ut

Marcus Fridlund (S)

Var är kommuninvånarnas protester?

Jag har försökt att hålla mig rätt kall och känt av vibbarna i ett känsligt ämne, dvs VA-frågan på Horn.

Ända sedan det aviserades så har inkorgen på min mail succesivt ökat, likaså frekvensen och tonläget.
Till en början har det varit ganska sakliga frågeställningar, och förklarat sin egen syn på det hela. Numera är det mest smutskastning, faktafel och påhopp på politiker och tjänstemän. 

Därför kan jag inte låta det gå förbi utan att kommentera ämnet!
Många av de boende hänvisar till VMEAB överskott. Att man skulle använda det till Horn. Svaret är enkelt. Det går inte. Punkt.
Att man blir orättvist behandlad är ett annat argument. Det kan jag hålla med om. Det är inte rättvist att i ett utbyggt område ha skilda taxor. Jag håller fullständigt med.
Men, det är ännu mer orättvist om pensionärsparet Hans och Eva som passerat 80-år och bor i en hyreslägenhet ska betala för en VA-utbyggnad till privata hushåll. För det är där vi kommer att hamna i frågan.

Utbyggnaden är underfinansierad. Hade man byggt en stamledning och sen låtit samfäldigheterna koppla in sig, hade det varit klart. Men den moderata ledningen som styrde på den tiden litade på tjänstemännen som sa att särtaxa var det enda riktiga. Turerna efter det kan vi ju alla. 

Världen är inte rättvis alltid, men någon måste alltid betala. Jag vill inte se ett läge där drygt 30 tusen nätanslutna ska betala för att ca 400 fastigheter på Hornslandet ska få sin VA-fråga löst. Det finns två alternativ. Höja anslutningsavgiften, eller höja förbrukningsavgiften. 

Så, kära kommuninvånare, jag ställer frågan till er. Vem ska betala för anslutningen?
Jag vet vad de boende på Horn tycker, och det finns även boende som anser att det är rätt att de ska betala för sig, men majoriteten är ganska högljudd och aggressiv i sin tongång. 

Det har inte varit, och är inte helt solklart för mig som politiker heller. Men min sossekompass säger till mig att inte låta de svaga betala för de som har det bättre. Turerna har inte varit enkla , och stigarna har heller inte varit särskilt belysta.

Sålänge inga nya siffror presenteras så har vi strax över 90 miljoner kr som ska finansieras. 

Än så länge har jag inte hört övriga kommuninvånare protestera mot VA-taxan, men den kommer nog som ett brev på posten om vi lägger ner höjningen på anslutningsavgiften, då vi kommer bli tvingade att höja brukartaxan. Då blir det nog fart på det. 

Det brinner i fingrarna

Nu är oppositionen igång igen. 

För en tid sedan ville man lägga pengar på att ta fram nytt förslag till grafisk profil. Nu vill man lägga pengar på ett fullmäktigesammanträde med 3(!) ärenden. Ett sammanträde som visserligen skulle varit ett dagtidstest, vilket jag är positiv till. Däremot tänker jag inte att ge mitt medgivande till att ha ett sammanträde med 3 icke brådskande ärenden som kan tas i februari istället. Arvoden, förlorad arbetsförtjänst mm är en kostnad som skattebetalarna nu inte behöver lägga eftersom ärendena är få och tas nästa gång istället. Demokrati ska få kosta, absolut. Men inte till vilket pris som helst. 
Skattebetalarnas pengar ska användas förnuftigt. Inte till att sitta på ett kort sammanträde och plocka ut arvoden. 

Det märks att det är valår, för det brinner i oppositionens fingrar. Spenderarfingrarna.

 

Första pajen för valåret kastat

Hoppar över att skriva årskrönika och kommande utmaningar, det gör andra så mycket bättre än mig. 

Jag har levt med övertygelsen om att året kommer vara fullt med pajkastning, men med förhoppningen om att tonläget för demokrati och politik ska vara saklig och ordentlig. 

Då blir jag orolig när Jakob Styrenius redan nu, vecka 1 börjar med att kasta första pajen. 
Att den grafiska profilen är det som avgör demokratin i kommunen känns löjeväckande! 

Det vore mest ärligt om man också berättade att detta är ett förslag från 2006 som dammats av, vilket kunnat göra detta till en förändring utan större kostnad. Detta ska också vara kommunens kommunikativa profil, inte stadens. Finns inget som hindrar staden från att ha kvar det gamla vapnet. Gör man som oppositionen vill och även Styrenius verkar vara ute efter, ja då måste man rita fram ett nytt förslag. Först då kommer vi att få de stora konsultarvoden vi hört om runt i landet när man tar fram nya profiler. Att flera partier i oppositionen är duktiga på att spendera skattebetalarnas pengar, det har kommunen fått uppleva förut.
I denna fråga tänker då inte jag att vara med om att lägga mer skattepengar, vilket jag vet att många skattebetalare håller med om. Därför blev jag också oerhört förvånad när oppositionen yrkade på återremiss senast. 

Blir också oerhört förvånad när Styrenius väljer att få kommunstyrelsens ordförande framstå som en icke-demokrat.
Politikens uppdrag är inte att förvaltningen ska få sina förslag igenom, det är tvärtom. Förvaltningarna ska göra verkstad av våra politiska prioriteringar och inriktningar. Mitt uppdrag är att se till kommuninvånarnas bästa, och jag vet att de som jobbar inom förvaltningarna har samma inriktning. 

Det finns så mycket tyngre saker vi måste lägga vår energi och engagemang på. 

Året lär bli ganska smutsigt i skrift och verbalt. Valår brukar locka fram det hos många personer. 
Spännande att Styrenius redan första veckan attackerar socialdemokraterna för vem vi anser representerar vår demokrati och socialdemokrati bäst i riksdagen efter valet.

Då var vi där igen!

Utförsäkringarnas tid är här igen.

När nu Alliansen med stöd av det arbetsfientliga SD i spetsen vill återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, så kastas sjuka människor återigen ut i osäkerheten. 
Under perioden 2010-2014 var senaste gången de införde den gränsen. Då ökade sjuktalen med 50 procent, och 100 000 personer blev av med sin sjukpenning. 

När erfarenhet finns av tidigare beslut brukar jag försöka tänka på hur var det sist, speciellt när det inte var länge sen. Min erfarenhet av senaste utförsäkringsvågen var att jag såg hur det gick för en person i min närhet.
Den egna läkaren gör ett uttalande och då får personen instruktioner om hur hen ska gå tillväga för att bli frisk.
Samtidigt läser läkare på försäkringskassan journalerna för prövning utan att träffa personen i fråga. Myndigheten gör en helt egen bedömning och säger att hen ska till jobbet, eller bli utan ersättning. Denna person blev inte friskare, snarare sämre av att leva under stressen det innebar. 

Vi kan inte ha det såhär! Därför var Löfvéns regering snabba med att ta bort den bortre gränsen, dvs sluta med utförsäkringarna. 
Nu är vi där igen, eftersom den Blå-Bruna sörjan nu smetar ut sitt förakt mot sjuka som gör allt för att få vardagen att gå ihop. De vill inget hellre än att kunna gå till jobbet. Istället för att få den tid som krävs för att läka och vara sjukskriven blir man nu kallad bidragstagare, och får ingen plats i den konservativa vågen som sprider sig som ett virus genom Europa. 

Valåret är nu väldigt nära, och jag misstänker att det blir en smutsig historia. Men jag säger bara:
Bring it on!

Manligt värre

Mitt sociala medieflöde överöses av hashtagen #metoo. Kvinnor och män som blivit utsatta för sexuella trakasserier av dess olika slag sluter nu upp bakom den nya hashtagen efter avslöjanden om Harvey Weinseins många övergrepp.

Jag beundrar verkligen modet bakom dessa alla inlägg. Jag hade även kunnat göra det lätt för mig och skriva på min facebookstatus hur stolt jag är över alla kvinnor och män som vågar visa upp problembilden. Men det är just det som gör att jag måste skriva ett inlägg här istället (har inte en moralisk kompass stor nog för ett så långt facebookinlägg). 

Jag återkommer till problembilden senare. 
Först måste jag börja med hur förbannad jag är. Under gårdagen och idag har jag läst flertalet skribenters kolumner, och nu har min bägare runnit över. Förminskningen av matchokultur och mansdominans äcklar mig något så oerhört! Tänker inte ens citera någon. Men att få uppropet att handla om en klapp på rumpan, eller klapp på kinden får mig att vilja kräkas. Många har ställt frågan om varför ingen sagt något eller gått ut tidigare. Oj, nu blev det nästan ett citat ändå.

Man kan ju också fråga sig varför knappt några män har satt ut hashtagen? 

Detta är ingen raketforskning för bövelen! 
Vår sociala struktur gör att en man som blivit närmad av en tjej, han har inte blivit utsatt, utan han har blivit raggad på. Oavsett om en hand åkt innanför byxan. Jag kan inte komma på en enda kille i min umgängeskrets som skulle polisanmäla en tjej som på krogen tog honom mellan benen. Matchokulturen gör att det är "coolt". Däremot när han kommer hem, kan han känna sig osäker, ängslig. Fråga sig vad det var som hände. Men där och då, skulle ingenting hända. Personen skulle gå mot sin egna social grav om han anmälde. 

Mitt fokus är inte på kvinnor som utsätter män, eftersom det i statistiken bara handlar om ynka procent. Som politiker får man ju hålla sig till statistik. Så därför flyttar jag fokus på majoriteten. Den tysta majoriteten.
Under mina år som aktiv inom politiken har jag träffat många tjejer som berättat deras versioner om hur de blivit utsatta. Det är inga klappar på kinder eller rumpor, utan ofta sådant som i rätten skulle generera till straff i olika skalor. 
Den vanliga frågan är ju då, varför anmäler man inte?

Inte heller detta är raketforskning. 
De sociala strukturerna är uppbyggda på det sättet att det är inte socialt accepterat att anmäla, speciellt inte om det är någon du känner, eller är bekant med. Det är bara att själv tänka efter och reflektera om hur allt runt omkring skulle påverkas utav en sån händelse. Det är återigen den mansdominerade sociala struktur vi lever i som satt spelreglerna. Reglerna gäller oavsett om du är man eller kvinna. En man förväntas inte bli utsatt, och en kvinna förväntas bli utsatt. Det sociala straffet är densamma för båda könen. 

Det är dags för oss män att riva den fasad som vi satt upp, för vem ska annars göra det? Hur reagerar du själv om din dotter, flickvän, sambo eller fru blir utsatt?
Matchokulturen kommer väl in där igen med svaret: Skulle nita/spöa killen.
Eller? 
Tror inte så va, mest snack och mindre verkstad. 

Vi måste tillsammans inse att problembilden, det är vi män. Vi beter oss inte själva som vi vill bli behandlade. 
Nej självklart inte alla män...
Men många, eftersom mitt flöde på sociala medier strömmar över med #metoo, så vet jag att för varje hashtag ligger det en man bakom den. 

Det har heller ingenting med etnicitet eller bakgrund att göra. Enda gemensamma nämnaren är män. Då får vi män också ta och skärpa oss! Stå upp för kvinnorna! 

Jag struntar i om du kallar sig själv för feminist eller inte, men du kallar dig ju inte för kvinnoförnedrare? Lite anständighet nu om jag får be! 
Jag lovar att göra allt jag kan för att stå upp för kvinnor när jag ser att något händer. Gör du det? Eller står du vid sidan om och ser på? Ta en funderare, diskutera i grupp.
Världen kommer att bli mycket bättre, bara vi alla hjälper till. 

Hur manligt är det att förnedra en kvinna egentligen?

Brunt

Under hela veckan har man kunnat följa medierapporteringen kring vad som skulle ske i Göteborg under helgen. Vi har trissats upp i en hatisk stämning mot de som hatar ännu mer. Man brukar ju säga att hat föder mer hat. Och denna vecka kan vi definitivt se att det stämmer.

Polisen gjorde ett oerhört bra jobb under nazistdemonstrationen, hatiska motdemonstranter visade på samma usla människosyn som nazisterna.

Visst, det var en fredlig motdemonstration också, som visar på kärlek istället för hat. Hatten av för alla er tusentals personer som vågade er ut och stå upp mot nazismen för ett öppet samhälle. 

Det irriterar mig något så oerhört när nazister får demonstrera fritt, och detta leder till att deras motståndare, som också ter sig militanta, kommer ut och vill börja slåss. Vad vill man visa med en sån motaktion? Det enda som sker är att man skämmer ut nationen. 

Det är dags att en gång för alla sätta stopp för dessa rörelser. Kriminalisera dom och förbjud dom. Kan andra länder så kan också vi. Sverige får kritik av FN för att vi inte sätter stopp för de nazistiska rörelserna. 
Det är 2017 och vi måste en gång för alla få ett slut på dessa servila imbeciller som smutsar ner friheten och demokratin.

Demokrati är långt ifrån perfekt, men så mycket bättre än alternativen. 
Så snälla, få ett slut på dessa bruna aktivister. Ge dom kalla handen, och sluta dalta med dom. Jag har inget emot politiska motståndare, tvärt om. Det får oss bara framåt som samhälle.
Däremot är jag fylld av en övertygelse om att de som vill utnyttja demokratin för att demontera den måste stoppas. 

Fritidspolitiker som numera är gruppledare för socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Västervik. Jag är en 90-talist som brinner för samhällsutveckling och allas rätt till ett rikt och meningsfullt liv.
Sitter i barn- och utbildningsnämnden och miljö - och byggnadsnämnden.
Mitt politiska engagemang tog fart efter valet 2010.


Förutom kommunala förtroendeuppdrag så har jag en hel del internpolitiska uppdrag. Utöver mina politiska uppdrag så arbetar jag på Stegeholmsverket i Västervik


I min blogg skriver jag om politiska tankar blandat med mina egna uppfattningar om ämnet.
Åsikterna jag framför är mina egna och ingen annans, och ingen annan behöver heller svara för dem. 

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar