Insändare Det råder inte någon brist på p-platser i Västerviks centrum. Det finns parkeringsplatser i de nästan tomma p-husen, men tyvärr är det så jobbigt att köra in i dem. Att sen behöva gå till en p-automat, gå tillbaka med biljetten, ta sig in i en hiss, ut genom dörrar och sen gå 50 –100 meter och köpa det man ska. Så ska man göra om samma procedur när man ska hem. Man blir ju helt slut.

De centrumnära parkeringarna utomhus är tyvärr ofta ganska fulla på grund av att p-tiden där är 24 timmar och många står där med billiga p-kort för runt 6 krornor/dygn, visst är det omodernt och tokigt. Ta omedelbart bort dessa kort och låt dom bilisterna betala som alla andra.

Det finns ingen anledning att sälja billiga p-kort som används på centrumnära parkeringar till boende och arbetsplatsparkeringar. Sänk istället tiden på dessa från 24 timmar till fyra timmar så kommer många bilar att försvinna och lösgöra ytor. Dessa fyra timmar räcker att gå och handla, fika/äta och umgås på stan.

Se till så vi drar igång p-automaten på Hamnplan igen även på vinter-halvåret, då frigörs nästan halva den stora parkeringen. Det märker vi när vi kör igång automaten varje sommar.

Det finns några stycken p-automater över nu och en av dom skulle kunna sättas upp på den överfulla parkeringen på Fängelsetorget och där försvann vips nästan hälften av bilarna.

Prata med landstinget om att det är galet att dom sjukhusanställda får stå gratis på deras egen parkering för då skulle det frigöras en massa platser där också som dom som bor långväga ifrån kan parkera på, så upp med en p-automat där också.

Med dessa åtgärder blir det win win-win för hälsan, miljön. Grejen är den att många kommer börja använda cykeln istället och överger gamla bekväma vanor att åka bil, och tro mig det är många

Så inget p-hus och därmed spar vi ett antal miljoner kronor som vi kan ha till roligare saker, till exempel infrastruktursatsningar för cyklister.

Sen har vi ju aspekten med minskad bilism då fossildrivna bilar kommer att fasas ut snart, så det är också nåt politikerna måste tänka på.