Insändare Svar till Christer Andersén (VT 11/2). Om du är 55-plussare som jag är du medveten om de fördomar som finns mot cirkus. Om tattare, judar och zigenare. Ett skamligt arv från när Sverige var ett av världens mest rasistiska länder med statligt rasbiologiskt institut.

Djurens Rätts stora fråga är att 100 miljoner djur dödas varje år i Sverige. De är emot all djurhållning och arbetar för att alla ska bli veganer. De får inte gehör för krav om förbud av djurparker och hästsport eller någon annan av sina hjärtefrågor.

Det är bara om cirkusar som allmänhet och politiker lyssnar. Varför? För att det finns en rasistisk klangbotten.

Därför har Sverige idag ett generellt förbud mot kringförande av vilda djur för uppvisning, sjölejon och elefanter undantagna, som gäller lika för alla, inte bara för cirkusar.

Vi kan inte ha särregler, allra minst baserade på fördomar mot vissa grupper. Ersätt cirkus med judisk församling eller muslimsk för den delen, så borde det vara solklart varför.

Regler ska gälla handlingar, till exempel vilka djurslag som får kringföras för uppvisning och transporttider. Regler ska gälla lika för alla, även för häst- och hundsporterna och för privatpersoner med hund i bakluckan. Så fungerar en demokrati.

Cirkusar är Sveriges mest bevakade och kontrollerade djurhållare. Var god presentera besiktningsprotokoll, förelägganden, åtal eller fällande domar som visar att Sveriges tre turnerande cirkusar vanvårdar sina djur.

Vi driver själva en tältvarieté, utan djur, men tillhör cirkusgenren. Jag har detaljkunskap om hur svenska cirkusar sköter sig. Om hästsporten tvingas leva upp till den nivå som till exempel Cirkus Olympia, vilken jag känner bäst, redan idag håller, funnes det ingen hästsport.